Skydda dina elektroniska enheter med ingjutning
Ingjutningsmassor används för att skydda elektroniska enheter under de tuffaste driftsförhållandena och skyddar mot kemikalier, damm, värme, vatten, korrosiva atmosfärer, fysiska stötar eller bara den allmänna miljön.
Materialet används för att antingen ”kapsla in” enskilda komponenter eller ”potta” hela enheten.
Generellt förlängs livslängden för komponenter och enheter avsevärt jämfört med obelagda komponenter.
Ingjutning är särskilt användbara för tillämpningar som tål svåra driftsförhållanden. Dessa kan variera från nedsänkning/spray i saltvatten i marina applikationer, fullständig nedsänkning i kemikalier med fordonssensorer, termisk cykling för flygtillämpningar till långvarig temperaturexponering med hushållsapparater som luftkonditioneringsenheter. Dessa material har också på senare tid använts i stor utsträckning inom produktionen av LED-belysningsenheter för kommersiella och hemliga belysningsenheter, antingen för att skydda armaturen eller som ett värmehanteringsmaterial för att hjälpa till att förlänga armaturens livslängd genom att leda bort värmen från lysdioderna och föraren till huset.
Vad är bäst för min applikation?
Det finns 3 huvudgrupper ingjutningsmassor som är vanligast vid ingjutning. Dessa är epoxi, polyuretan och silikoner.
Som alltid har var och en sina starka sidor och sina svagheter.
I ett nötskal, epoxihartser har utmärkt kemisk vidhäftning till ett brett spektrum av substrat och är extremt sega.
Men de lider av att vara spröda och gillar inte låga temperaturer (under -40°C).
Polyuretaner är mer flexibla än epoxi och kan absorbera fysiska stötar väl. De kan gå ner till -60°C men i allmänhet är deras maxtemperatur runt 130°C. Se tex Guronic nedan.
Silikonhartser det bredaste driftstemperaturintervallet (-50 till 250°C) och är mycket flexibla. De fäster väl vid ett brett spektrum av substrat, men deras kemiska beständighet är mer begränsad.
Även inom de tre grundläggande typerna finns ett brett utbud av egenskaper tillgängliga med olika viskositet, allt från vatten till svart sirapliknande material, finns även de som beter sig som ketchup.
Det finns olika färger tillgängliga såväl som optiskt klara, flamskyddande, några med UL94 V-0-godkännanden och termiskt ledande.
Matronic säljer också Polybutadien-massan Guronic. Denna kan prestandamässigt räknas till polyuretanerna. Dess stora fördel är att den är miljöanpassad.
Guronic gjutmassa är flexibla och erbjuder utmärkta mekaniska dämpningsegenskaper (upp till 1000 gånger gravitationsaccelerationen är möjlig). De säkerställer ett tillförlitligt skydd mot vibrationer och stötar, så att endast extremt låga spänningar överförs till komponenter och lödda anslutningar.
Vid låga temperaturer är Guronic gjutmassa det rätta valet:
- glasövergång ca -80°C,
- ingen sprödhet vid låga temperaturer,
- utmärkt dämpningsegenskaper vid låga temperaturer,
- knappast någon belastning på komponenter och lödda anslutningar vid låga temperaturer och temperaturförändringar
- skydd mot stötar och vibrationer även i kyla.
Det finns också betydande bearbetningsfördelar:
- varierande brukstid tillgängliga,
- gynnsamma blandningsförhållanden (typiskt 1:1 till 3:1),
- ingen värmeutveckling under tvärbindning,
- praktiskt taget ingen krympning under härdning,
- anpassningsbar till processförhållanden,
- lätt att bearbeta och ingjutningen av stora volymer är oproblematiskt.
Guronic gjutmassa är särskilt miljövänlig. De är etikettfria enligt GefStoffV och EG-direktiv (REACH och CLP), lösningsmedelsfria, epoxidfria, isocyanatfria och silikonfria. Därför krävs inga särskilda skyddsåtgärder under bearbetningen.
Gjuthartser består av 2 komponenter som reagerar med varandra så fort de blandas ihop. Bearbetning sker omedelbart före gjutning. Till exempel blandas komponenterna i en dubbelkammarpåse eller i en burk, vilket omedelbart startar tvärbindningsprocessen. Detta skapar en viss (ofarlig) reaktionsvärme.