Kaptontejp

Matronic erbjuder kaptontejp i många bredder och kaptondots i många diametrar. Kapton kan användas i mycket låga, samt i mycket höga temperaturer. Kapton används därför ofta på sateliter och på kryostatiska kylanläggningar. Inom elekronik används kapton oftast för att maskera de ytor som inte skall lödas på kretskort, samt för att hålla komponenter eller givare på plats. 

KaptonTape

Lödspetsrengörare

Vid blyfri lödning används högre temperaturer och då bör rengöring inte göras mot blöt svamp, då detta ger kraftig nedkylning och denna chock ger sprickor i lödspetsens yta och därmed minskar dess livslängd. Istället rekommenderas trassel av mässing för daglig rengöring och trassel av rostfritt stål om nödvändigt. Alternativt finns automatisk rengöring med roterande borstar, en lösning som används när det är viktigt att tennrester inte lossnar från trasslet och kommer ut i en ren miljö vidare används dessa också för rengöring vid robotlödning.

JBC CL9885

JBC svampar

JBC CL6210   JBC CL6205

JBC metall brushes

JBC CLMS A

JBC CLMB A

 JBC CL0236

Flusspenna

Flusspenna BON-102 från Bonkote är påfyllningsbar och har spets som kan bytas. Fördelen är att valfri fluss kan användas och kan appliceras med precision.

Bonkote penna

EASY BRAID

Den senaste tekniken för lödflätor

Lödflätan (lodflätan, avlödningsflätan) är en kopparfläta som effektivt suger upp tenn när komponenter skall avlödas vid reparation av kretskort eller annan elektronik. För att förbättra förmågan att suga upp finns flussmedel i lödflätan. En del flussmedel är aggresiva och efter avlödning måste kretskorten tvättas rena för att undvika ärgning, men Easy Braid erbjuder lödflätor med No-Clean flussmedel som inte kräver rengöring.

Easybraid lödflätor med no-clean fluss

Sida 1 av 3